+381 11 397 1772

Humani Papiloma Virus

Klinika PapićUncategorized UslugeHumani Papiloma Virus

Humani Papiloma Virus

Humani papiloma virus, ili humani papilomavirus se najčešće obeležava kao HPV. Humani papilomavirus je ime koje predstavlja grupu virusa koja uključuje više od 100 različitih tipova virusa. Postoji više od 100 različitih tipova HPV virusa koji su danas poznati.

Kao što se najčešće veruje HPV virus nije novo otkriće. Ono datira vekovima unazad. Infekcija ovim virusom je poznata širom sveta. Smatra se da je to virus koji je najčešće prenosen seksualnim putem i da je najrasprostranjeniji u SAD. Aproksimativno oko 20 miliona osoba ima ovaj virus u SAD.

Promene koje se javljaju kao posledica infekcije HPV virusom su genitalne bradavice i promene celija kod zarazene osobe. Većina osoba koje su zaražene čak i nije svesna da je nosilac virusa dok se ne manifestuju simptomi – promene tkiva i pojava genitalnih bradavica, naučno nazvanih kondiloma akuminata, mogu se javiti perianalno i mogu imati različit oblik od bradavica do ravnih implatniranih u tkivo. Od 100 poznatih tipova virusa za 30 se smatra da su seksualno prenosivi. Najčešće se manifestuju u genitalnoj regiji i kod muškaraca i kod žena, pa su otuda i dobili ime polne bradavice.

Genitalne brdavice HPV virusa se razlikuju od drugih seksualno prenosivih bolesti po načinu širenja. Dok se ostale seksualno prenosive bolesti šire putem telesnih tečnosti, prenošenje genitalnih bradavica se javlja kontaktom preko kože ili sluzokoze tokom seksulanog odnosa.

Neki tipovi virusa imaju za posledicu promenu izgleda normalnih ćelija. To može dovesti i do pojave karcinoma kod žena kao i drugih promena na genitalijama ili pojave analnog karcinoma kod oba pola. Ovi tipovi se opisuju kao tipovi sa ‘visokim rizikom’ HPV virusa.

Neke vrste humanog papiloma virusa se manifestuju u vidu polnih bradavica (poznatih kao Condyloma accuminata ili genitalne bradavice) ili perianalne bradavice dok se neki javljaju u vidu bradavica na licu, šakama i udovima i kod žena i kod muškaraca. Ovi tipovi se označavaju kao tipovi ‘niskog rizika’ HPV virusa. Osim toga, jedna osoba može imati više tipova humanog papiloma virusa istovremeno.

Kao tipovi ‘visokog rzika’ humanog papliloma virusa oznacavaju se:

HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 45

Tipovi visoog rizika se povezuju sa promenama na cerviksu kod žena koje mogu da dovedu do razvoja cervikalnog kancera. HPV 16 obuhvata oko 50 % cervikalnih kancera dok tipovi HPV 16, HPV 1 HPV 31 I HPV 45  zajedno obuhvataju oko 80% kancera.

Kao tipovi ‘niskog rizika’ humanog papiloma virusa označavaju se:

HPV 40, HPV 43, HPV 54, HPV 72, HPV 42, HPV 44, HPV 70, HPV 81

Ovi tipovi HPV se često manifestuju kao genitalne bradavice koje se neće razviti u kancer. Genitalne bradavice obično zahvataju genitalije i kod muškaraca i kod žena, uključujući vaginu, vulvu, penis, skrotum i perianalnu regiju.

Individualna izraženost različitih tipova HPV virusa se razlikuje od generičkog tipa za svaku vrstu bradavica. Kada postoji infekcija humanim papiloma virusom, postoji i povećana infekcija od drugih virusnih oboljenja, što povećava verovatnoću za predispoziciju ka bolestima i razvoju kancera.

Sada su dostupne najsavremenije metode za detekciju humanog papiloma virusa, kao što je Papanikolau test kod žena,  kao i najefikasniji tretmani za uklanjanje.

Simptomi kao što su polne bradavice se mogu vrlo uspešno kontrolisati novim tehnikama za uklanjanje genitalnih bradavica, kao što je intervencija laserom.

Primena kondoma obezbeđuje zaštitu svih pokrivenih delova, ali se infekcija ipak širi na nezaštićenim mestima kao što je skrotum. Seksualna abstinencija je jedini apsolutni način zaštite. Zahvaljujući saznanjima o virusu kao i primeni novih tehnika za detekciju, kod mnogih osoba infekcija se detektuje na vreme, što doprinosi efikasnom i blagovremenom tretmanu.