+381 11 397 1772

Lasersko Uklanjanje Kondiloma

Klinika PapićUncategorized UslugeLasersko Uklanjanje Kondiloma

Lasersko Uklanjanje Kondiloma

Bradavice na genitalijama i oko anusa se nazivaju kondilomi. To je klasična infekcija koja se može javiti u formi nalik karfiolu ili u većini slučajeva kao ravne bradavice bez kliničkih simptoma. Najčešće se prenose seksualnim kontaktom; morfološki su u tom slučaju u pitanju virusne bradavice nastale zbog prisustva humanog papiloma virusa (HPV). Vreme prenošenja se ne može tačno utvrditi. To može biti 1-8 meseci, a mogu ostati pritajeni i duže vreme. Vidljivi kondilomi se moraju tretirati jer oni kontinuirano rastu i mogu se proširiti, a takođe mogu predstavljati i početnu fazu kancerogenog oboljenja. Kod nas u ordinaciji uklanjanje kondiloma se vrši uz primenu CO2 lasera.

Opcije tretmana

Virusne bradavice se mogu tretirati tečnim azotom ili vaporizacijom CO2 laserom. Poslednja, najefikasnija metoda metoda se primenjuje kod nas u ordinaciji. Po našem dugogodišnjem iskustvu tok nakon intervencije laserom je veoma dobar. Prosečno vreme zaceljivanja je od 3-5 nedelja u zavisnosti od veličine bradavica. Vrlo je važno znati da pored većih vidljivih uklonjenih bradavica postoje brojne male koje nisu uvek vidljive čak ni pod mikroskopom i mogu se javiti tek nakon porasta nakon nekoliko nedelja. Zbog toga je od ključnog značaja striktno se pridržavati kontrola koje Vam odredi Vaš ginekolog, da bi se uklonile bradavice koje su se eventualno pojavile nakon intervencije. Pacijent mora dolaziti na kontrole u narednih dvanaest nedelja nakon intervencije nakon čega se može smatrati izlečenim ukoliko se bradavice nisu pojavile. Da bi se tok nakon toga ispratio adekvatno i da biste bili sigurni da ste rešili problem sa kondilomima neophodne su kontrole i saradnja sa Vašim lekarem u dužem vremenskom periodu.

Pregled i konsultacija

Proceduru obavlja lekar specijalista. Nakon pregleda lekar Vam saopštava status i informiše Vas o anesteziji, mogućoj intervenciji, eventualnim komplikacijama i postoperativnom lečenju kod kuće. Intervencija se može izvršiti odmah nakon pregleda i dogovora, ili kasnije po dogovoru.

Intervencija

Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji, sa 1% Lidokainom u spreju koji se aplikuje na bradavice. Princip je da se bradavice uklone zajedno sa njihovim korenom evaporisanjem laserom. Ranice koje ostanu nakon intervencije će se ispuniti novim tkivom, epitelizacija zahteva 2-6 nedelja u zavisnosti od veličine bradavica.

Moguće komplikacije

Nijedan doktor Vam ne može garantovati intervenciju bez bilo kakvih komplikacija. Ponekad se komplikacije pojave i pored najpažljivijeg izvođenja procedure. Rane komplikacije: postoperativno krvarenje i inflamacija su vrlo retki i uvek se mogu sanirati. Tragovi krvi se mogu javiti na donjem vešu dan nakon intervencije ukoliko su bradavice bile velike i sa dubokim korenom. To se obično rešava stavljanjem obloga koje će Vam lekar prepisati. U slučaju inflamacije regija oko ranice postaje crvena, vrela i osetljiva. Ukoliko osetite bilo koji znak komplikacija pozovite Vašeg lekara i on će Vam objasniti kako se to može sanirati.

Postoperativna nega

Ranice nastale laserskom evaporizacijom zaceljuju brzo i mogu biti praćene sekrecijom, što je normalna pojava. Stavljanje obloga koje će Vam prepisati Vaš lekar bi trebalo vrsiti nekoliko puta dnevno. Ukoliko se pojave kraste treba ih ostaviti jer one sprečavaju sekreciju i inflamaciju. Puder i ulja treba izbegavati. Kompletan period izlečenja zavisi od veličine i dubine bradavica.