+381 11 397 1772

Menopauza

Menopauza

Menpauza je važna životna faza svake žene. Pre 100 godina prosečna dužina života je bila između 50 i 55 godina. Danas je to 78. Žene prožive 1/3 života sa pojavama koje prate menopauzu.

Menopauza se definiše kao doba života žene kada se prekidaju ciklusi i žena ne može da ostane trudna. To se događa, u proseku, oko 50 godine života. Kod nekih žena se to događa ranije, a kod nekih kasnije.

Vremenski period koji prethodi i sledi poslednju menstruaciju se naziva klimakterijum. Dostizanjem seksualne zrelosti u pubertetu, jajnici započinju produkciju seksualnih hormona, estrogena i progesterona. Estrogen je najvažniji od svih seksualnih hormona. On generiše prelazak u seksualnu zrelost stimulacijom rasta dojki i kreiranjem fertilne sredine u materici. Dok estrogen priprema matericu za fertilisanu jajnu ćeliju, progesteron to podržava.

Tokom svakog ciklusa nivo tih hormona raste, a zatim pada. Menstruacija započinje ako jajna celija nije fertilisana. Ulaskom u klimaks produkcija ovih hormona se smanjuje. Jajnici prestaju da produkuju progesteron dok se produkcija estrogena smanjuje na najniži nivo. Menstrualni ciklusi postaju neuredni. Kada se to dogodi, žena može imati brojne simptome: noćna znojenja, vruće talase, anksioznost ili zamor. Mnoge zene se žale na smanjenu mogućnost koncentracije ili probleme sa memorijom. Kasnije, nedostatak estrogena dovodi do atrofije i tzv. suvoće vagine.

Oko 1/3 žena nikada nema ove simptome, ali većina ima iskustva sa noćnim znojenjem ili vrućim talasima. Ovi simptomi, u proseku, traju od 3-5 godina. Pošto je svaki organizam drugačiji, nemoguće je tačno odrediti kakvi će simptomi biti i koliko će oni trajati.

Još jedna od posledica menopauze je i osteoporoza ili tzv porozne kosti. Kostano tkivo je živo. Gubitak estrogena posle menopauze dovodi do brzog gubitka minerala koštanog tkiva, brže nego kod muškaraca. To stanje dovodi do smanjenja koštane mase i može dovesti do osteoporoze. Rezultat može biti fraktura kostiju, nejčešće kičme, ručnih zglobova ili bedara.

Sve ove promene se mogu sprečiti davanjem hormonske terapije preventivno. Tretman se određuje u dogovoru sa lekarem i traje dokle god je to potrebno. Lekar može izmeriti koštanu masu i odrediti da li ste u opasnosti od ove pojave. Problem sa osteoporozom je to što je to tiha bolest. Pre nego što ustanovite da ste u opasnosti od nastanka osteoporoze, bolje je sprečiti je.