+381 11 397 1772

Analiza krvi

Analiza krvi

Vaša prva poseta

Analize krvi su rutinski deo kontrola u trudnoći. Kada dođete na prvu kontrolu kod svog lekara, uzeće Vam, krv za neke analize krvi. To je zbog toga što bi trebalo da se proveri :

  • Vaša krvna grupa
  • Da li je Vaš rezus faktor negativan ili pozitivan

Ukoliko ste saglasni krv će biti uzeta i za analizu na:

  • Hemoglobin
  • Proveru imuniteta na Rubellu
  • Analizu na Hepatitis B

Svi spomenuti testovi su opcioni, pa Vas lekar može napomenuti da bi ih trebalo raditi ukoliko ste saglasni sa time.

Ukoliko imate neki razlog za sumnju na rizik, takođe se mogu uraditi testovi na toxoplazmozu i Hepatitis C.

Ovi inicijalni testovi krvi su važni jer daju informaciju o tome da li ste nosilac nekog virusa ili o potencijalnim problemima koje možete imati u toku trudnoće.

Iz istih razloga se u prvom trimestru trudnoće mogu uraditi analize zbog skrininga na genetske anomalije, kao što je npr Down-ov sindrom.

Ukoliko ste rezus negativni, vršiće se kontrola antitela u intervalima od četiri nedelje do 28 nedelje, ili po protokolu Vaše klinike.

Krvna grupa

Vrlo je važno da znate Vašu krvnu grupu, u slučaju da Vam bude potrebna transfuzija u toku trudnoće ili u toku porođaja. Najčešća krvna grupa je „O“, pa zatim A, B i AB.

Rezus faktor

Vaš lekar mora da zna da li ste rezus negativni ili pozitivni, što podrazumeva da na površini eritrocita – crvenih krvnih zrnaca imate određeni protein, Rh +, ili ga nemate što znači da je Rh -, negativan.

Ukoliko ste Vi rezus negativni, a otac deteta pozitivan, velika je verovatnoća da je beba Rh pozitivna. U tom slučaju će Vaše telo produkovati antitela koja utiču na eritrocite deteta.

Nivo gvozđa

Ovaj test krvi govori o tome da li je Vaš nivo hemoglobina u krvi nizak, što može biti znak anemije. Vašem telu je neophodan hemoglobin da bi ga preko Vaših eritrocita snabdevao njime. Ukoliko ste anemični, Vaš lekar će Vas posavetovati u vezi bolje ishrane (kao što je crveno meso i spanać) da biste nadoknadili nedostatak gvozđa. Takođe Vam može prepisati i tablete gvozđa.

Nivo Vašeg hemoglobina će se analizirati ponovo za četiri nedelje, ali ukoliko patite od zamora bilo koje vrste u trudnoći, analiza krvi će se vršiti i ranije da bi se proverilo da li ste anemični.

Rubella

Većina trudnica je imuna na Rubella-u jer je ili vakcinisana ili je imala u toku detinjstva. Ukoliko niste imunizovani, savetovaće Vam da se vakcinišete čim se beba rodi i da izbegavate svakoga ko je potencijalni nosilac dok ste trudni. To je zbog toga što ukoliko dobijete Rubellu u trudnoći, Vaša beba može imati ozbiljne probleme sa srcem, sluhom ili vidom.

Hepatitis B

Vi možete biti nosilac virusa Hepatitis B čak i ako to ne znate, pa je zbog toga test iz krvi najbolji način da se to proveri. Ukoliko se infekcija prenese sa Vas na bebu bilo u toku trudnoće bilo na porođaju, njena jetra može biti ozbiljno oštećena. Bebama čije su majke nosioci virusa se na rođenju daje vakcina sa antitelima da bi se ona zaštitila odmah nakon rođenja.

Skrining u vezi genetskih anomalija

Svim trudnicama bi se morao predložiti skrining na genetske anomalije kao što je Down-ov sindrom. Najprecizniji test se vrši kombinacijom analiza krvi i nuhalne translucence koja se meri ultrazvučnim pregledom pri kraju prvog trimestra trudnoće.

Ovaj skrining test pokazuje u kom stepenu postoji  rizik ukoliko Vaša beba ima anomalije. Ukoliko želite da budete sigurni, preporučuje se da se uradi sledeći test na genetske anomalije, tj amniocenteza.

Ostali testovi

Ukoliko sumnjate da ste izlozeni riziku na toksoplazmozu (infekcija koja se širi putem fecesa macke, sa smetlista ili od nedovoljno kuvanog mesa) možete zahtevati od Vašeg lekara analizu krvi, ukoliko nije urađena rutinski. Ukoliko se infekcija pojavi u prvoj trudnoći, može uticati na poremećen razvoj bebe, a zatim i izazvati i spontani pobaćaj ili prevremeni porođaj.  Zbog toga se savetuje da se uradi test, da bi se izbegla infekcija.

Ukoliko imate razloga da sumnjate da ste nosilac hepatitisa C (kao što je infekcija putem transfuzije, injekcije ili tatoo ili bodi pirsinga), možete zahtevati da se uradi analiza krvi da se proveri da li je on prisutan ili ne. Zahtevajte to od Vašeg lekara jer se ta analiza ne radi rutinski, pa ukoliko je virus prisutan bićete upućeni kod specijaliste zbog saveta i potencijalnog tretmana.