+381 11 397 1772

Pitanja i odgovori

Klinika PapićPitanja i odgovori

Ovde možete postaviti pitanja, našem osoblju, vezana za kliniku Papić i usluge koje pruža zaposleno osoblje. Jednostavno popunite formular na dnu stranice, a mi ćemo Vam odgovoriti putem maila u što kraćem roku. Pitanje koje ste postavili i odgovor ćemo postaviti na naš sajt ukoliko smatramo da je potrebno, odnosno da će naš odgovor pomoći i ostalima…

  Izbor ginekologa, kao i odluka o prvom pregledu kod ginekologa je vasa privatna stvar. Prema dosadasnjim iskustvima, par stvari i zivotnih situacija, mogu da se nametnu kao razlog za prvu posetu ginekologu:
 1. Ako ste napunili 16 godina, a jos niste dobili prvu menstruaciju
 2. Ako ste napunili 18 godina, a jos nikada niste bili na pregledu kod ginekologa
 3. Ako ste postali seksualno aktivni ili to uskoro planirate
 4. Ako ste postali seksualno aktivni, a izostao vam je ciklus
 5. Ako vam ciklus/menstruacija traju duze od 9 dana
 6. Ako imate bolne grceve u donjem delu stomaka koji ne prolaze
 7. Ako imas obilan sekret iz vagine
 8. Ako vam se pojavio svrab u predelu genitalija
 9. Ako planirate da koristite neki vid kontracepcije (antibebi pilule ili neko drugo kontraceptivno sredstvo)

Može se raditi u toku cele trudnoće, ali se u principu savetuje da se uradi nakon 16 nedelje, jer je tada plod formiran i tada se najbolje sve vidi.

Uzroci mogu biti i bakterije i gljivice. Bakterije koje najčešće prave problem, tj najbže se razvijaju i utiču na pojavu pojačanog sekreta su Chlamidia, Mikoplazma, Ureaplazma, itd. One se najbolje mogu identifikovati uzimanjem briseva iz vagine ili cerviksa. Od gljivica koje mogu praviti problem najčešće je u pitanju kandida. Vrsta terapije je individualna i određuje za svakog pacijenta/pacijentkinju posebno uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

HPV infekcija spada u polno prenosive bolesti i ako ovaj put nije jedini put prenošenja. Virus se može preneti putem posteljine u toku porođaja sa majke na dete, putem uložaka (time se može objasniti veliki procenat kondiloma kod nevinih devojaka i devojčica). I kod muškaraca se sreću kondilomi, ali su oni još češće samo prenosioci virusa. Kondilome treba uklanjati jer vremenom rastu i umnožavaju se. Ukljanjanje se vrši najčešće spaljivanjem (bilo termokauterom, bilo laserom). Sama intervencija je bezbolna (koriste se anestetici) i sprovodi se nakon menstruacije. Jednom uklonjeni kondilomi ne znači da se oni više neće pojaviti, jer je pitanje u koliko još ćelija postoji virus koji ‘spava’ koji je inaktivan u momentu ukljanjanja postojećih kondiloma i kada će se aktivirati. (Za aktivaciju virusa smatra se odgovornim pad imuniteta organizma). Za sve ostale informacije kontaktirajte nas, tj Vaseg lekara.

Amniocenteza se radi ukoliko je trudnica u godinama preko 35, i kada je opterećena porodična anamneza- istorija. Takođe se radi i ukoliko su loši nalazi analiza za genetski skrining tj. dabl i tripl testa. Najčešće se radi izmedju 16. i 18. nedelje trudnoće. Isključivo se radi ukoliko lekar koji vodi trudnoću smatra da ima razloga za to. Za sve ostale informacije možete kontaktirati ordinaciju.

HSG se radi u ordinaciji rutinski. Primenjuje se najsavremenija ultrazvučna metoda, tj praženje kontrasta ultrazvukom. Metoda je totalno bezbolna i pacijentkinja istoga dana , tj. odmah može da ide kući i da se posveti svakodnevnim aktivnostima. Radi se određenog dana menstrualnog ciklusa uz uredne bakterioloske nalaze, uz dogovor sa lekarom.

HSG – histerosalpingogram se vrši kod žena koje imaju problem sa sterilitetom i postizanjem trudnoće. HSG je test uterusa i falopijanovih tuba koji omogućava vizualizaciju unutrašnjosti uterusa i tuba. Iako svrha HSG-a nije terapeutska ponekad prolazak kontrasta može da ukloni materijal, priraslice koji blokiraju tube. Mnoge žene ostanu trudne nakon HSG-a i nije im potreban nikakav dodatni tretman.

Generalno nije neophodna nikakva priprema za ovaj test. Ipak, u zavisnosti od Vaše dijagnoze, možda će biti potrebno da uzmete neke antibiotike zbog potencijalne infekcije. Da bi bili sigurni da se test ne vrši u vreme kada ste trudni on se uvek vrši između 7 i 10 dana vašeg ciklusa.

Ukoliko tube nisu blokirane i nema athezija, kontrast će oticati u unutrašnjost uterusa. To je dobar znak ali nije garancija da tube funkcionisu normalno. Ovaj test daje grubu procenu kvaliteta strukture tuba i statusa tkiva tuba.

Očekujte lepljiv vaginalni sekret u narednih nekoliko dana jer će kontrast isticati iz uterusa. Koristite dnevne ili regularne uloške u toku tih dana. Ostatak kontrasta koji ostane u uterusu će se resorbovati bez bilo kakvog negativnog efekta.

Iako svrha HSG-a nije terapeutska ponekad prolazak kontrasta moze da ukloni materijal koji blokira tube. Mnoge žene ostanu trudne nakon HSG-a i nije im potreban nikakav dodatni tretman.

Postoje male šanse (manje od 1 u 100 slučajeva) da dođe do infekcije uterusa, endometritisa ili salpingitisa nakon ovog testa. Šansa je veća kod žena koje su pre toga imale infekcije. Vaš lekar će Vam možda prepisati neki antibiotik ukoliko smatra da ste izloženi riziku od nastanka infekcije.

HSG možete uraditi kod nas u ordinaciji, samo rezervišite termin i dođite na konsultaciju pre testa da bi zajedno sa Vašim doktorom odredili precizan termin kada će se vršiti test.

Većina žena će osetiti blagi bol u toku amniocenteze. U toku prvog dana i kasnije neke žene imaju senzacije blage napetosti kao pred menstruaciju, ali to je jedini simptom koji se može pojaviti. Krvarenje, groznica ili isticanje amnionske tečnosti se mogu vrlo retko pojaviti i signaliziraju da se hitno javite Vašem lekaru.

U amnionskoj tečnosti je samo nekoliko ćelija embriona. Ove ćelije moraju da se gaje i razmnožavaju da bi se dobio potreban broj za genetsku analizu, a brzina razmnožavanja ćelija varira pa se zbog toga razlikuje od pacijentkinje do pacijentkinje.

Nijedan test ne garantuje zdravu bebu. Rezultat amniocenteze je veoma precizan, preciznost hromozomskog testa je između 99,4% do 100%. Zbog toga normalan nalaz isključuje probleme i trebalo bi da je verodostojan. Ipak, amniocenteza nije test na sve anomalije. Većina od 4% beba koje su rodjene sa nekim anomalijama nisu u vezi sa hrozomskim anomalijama ili nekim drugim poremećajima koje amniocenteza može da detektuje.

Da, amniocentezom se određuje da li su prisutne hromozomske anomalije i takođe da li beba nosi X i Y hromozom, što ukazuje na muško dete ili dva X hromozoma, kada je u pitanju žensko dete.

Zavisi. Ukoliko znate da postoji rizik da nosite bebu sa hromozomskim anomalijama i želite da znate da li postoji problem u prvom trimestru, možete razmotriti potrebu da se uradi CVS. Ukoliko uradite multipni marker skrining test, dabl i tripl test (što je test iz krvi) pre nego što se odlučite za invazivnu proceduru, amniocenteza može biti bolji test izbora. Svakako treba da se posavetujete sa Vašim doktorom ili genetičarem da biste doneli pravilnu odluku.

Amniocenteza povećava rizik od spontanih pobačaja za 1%. Postoji takođe veoma mali rizik od nastanka infekcije uterusa (manji od 1 na 1000 slučajeva) i krvarenja. Generalno, što je iskusniji kliničar, doktor koji vrši amniocentezu, rizik je niži i komplikacija neće biti.

Sterilitet

Ukoliko ste imali odnose u periodu od godinu dana ili duže bez zaštite i nije postignuta trudnoća, vreme je da posetite Vašeg doktora. Ukoliko još nije prošla godina dana, dobra strategija je da planirate odnose u vreme ovulacije. Da biste bili sigurni da su to dani kada je ovulacija, možete meriti bazalnu temperaturu usta ili vagine specijalnim termometrom koji se može kupiti u apoteci. Temperatura je blago viša u vreme ovilacije.

Tesno donje rublje kao i vrele kupke i sauna smanjuju broj spermatozoida jer utiču na povećanu temeraturu testisa. Možda bi bilo bolje da nosi komotniji donji veš kao i da izbegava vrele kupke i saunu.

Fertilnost žene se značajno smanjuje sa godinama, naročito nakon 40 godine, ali u mnogim slučajevima ona još uvek može da ima decu. Broj spermatozida se smanjuje od 25 godine, ali muškarci ostaju fertilni do 60 pa čak i 70 godine.

Marihuana kao i ostale droge i nikotin mogu biti uzrok steriliteta. Ukoliko pušite marihuanu a pokušavate da postignete trudnoću, najbolje je da apstinirate.

Veliki procenat – oko dve trećine – trudnoća postignutih asistiranom reprodukcijom rezultuje jednom bebom. Ostatak su multipne trudnoće, većina od njih su blizanačke. Samo 6% ovih trudnoća čine trojke i više beba.

Kancer cerviksa

Ne može se uvek precizno odrediti šta dovodi do nastanaka kancera cerviksa, kao što se ne može ustanoviti ni kako nastaju sve ostale vrste kancera. Ipak, nije neuobičajeno da se oboljenje javlja kada virus ili neki drugi faktori dovode do toga da ćelije cerviksa dobiju abnormalan oblik pa samim tim i ćelije kancera. Kancer cerviksa postaje invazivan kada se maligne ćelije množe i zahvataju okolno tkivo, organe i ostale delove tela.

Primarni faktor rizika koji je povezan sa nastankom kancera je starenje, seksualne navike i infekcija visoko rizičnim sojevima humanog papiloma virusa – HPV. Način života, rasa i ostali faktori verovatno imaju uticaja na to da li kod žene postoji šansa za ravoj kancera cerviksa.

Rutinski test Papanikolau može detektovati gotovo sve rane faze kancera cerviksa i prekancerogene promene celija cerviksa. Pravovremeni tretman tih promena može sprečiti razvoj kancera cerviksa.

Rutinski skrining abnormalnih promena ćelija cerviksa može detektovati vrlo rane faze kancerogenih promena i prekancerogena stanja (koja još nisu maligna).

Kancer cerviksa se razvija sporo, pa redovan test Papanikolau može detektovati oboljenje u najranijoj fazi, kada se još može izlečiti.

Svaka žena/devojka koja je starija od 18 godina i koja je seksualno aktivna bi trebalo da se podvrgne Papanikolau analizi.

Ukoliko se identifikuje u najranijoj fazi, kancer cerviksa je izlečiv u gotovo 100% slučajeva. Šanse za detektovanje kancera cerviksa u najranijoj fazi se povećavaju redovnom kontrolom Papanikolau testom. Papanikolau analiza je najverovatnije najuspešnija metoda od svih osmišljenih procedura za skrining kancera u početnoj fazi. Za sva pitanja i informacije možete pozvati ordinaciju i zakazati pregled ili konsultaciju.

Kondilomi

Samo odredjeni tipovi HPV dovode do pojave genitalnih bradavica. Ostali tipovi HPV, koji se ne ispoljavaju u vidu bradavica, mogu dovesti do promena celija na kozi u genitalnoj regiji, posebno na cerviksu kod zena.

Genitalne bradavice se ispoljavaju kao izrasline ili kvržice. Mogu rasti ili biti u ravni kože, pojedinačne ili grupisane, male ili velike. Imaju boju mesa ili su beličaste. Obično ne izazivaju svrab, peckanje ili bol.

Žene

 • Vulva (spoljašnji deo ženskih genitalija)
 • U i oko vagine
 • U i oko anusa
 • Prepone (deo gde se genitalije spajaju sa bedrima)
 • Cervix (redje se javljaju nego na drugim mestima)

Muskarci

 • Penis
 • Scrotum (testisi)
 • U i oko anusa
 • Prepone (deo gde se genitalije spajaju sa bedrima)
 • Kod nekih osoba se pojave jednom, dok se kod nekih vraćaju
 • Kada se pojave bradavice, smatra se da je virus aktivan
 • Kada se izgube, virus je latentan (spava) u ćelijama kože – tada može ili ne mora biti zarazan
 • Genitalne bradavice se mogu vratiti ili se ne pojavljuju više nakon prve epizode
 • Dobar imunoloski sistem je obično u stanju da odoli virusu, ili da ga drži pod supresijom, tokom vremena
 • Bradavice se mogu javiti nekoliko nedelja nakon seksa sa nekim ko ima bradavice – tipa HPV, ili može proteći nekoliko meseci do pojavljivanja. Ili se bradavice uopšte neće pojaviti. Tesko je znati tačno kada ili od koga je neko dobio virus.
 • Svaka osoba koja je seksualno aktivna može dobiti genitalne bradavice.
 • Tip HPV koji dovodi do pojave genitalnih bradavica se obično širi direktnim kontaktom koža-koža u toku vaginalnog, analnog ili oralnog seksa sa nekim ko ima infekciju.
 • Vrlo malo se zna o subkliničkim tipovima HPV i njihovom prenošenju na partnera. HPV će se vrlo verovatno lakše preneti kada su prisutne bradavice, ali se virus prenosi čak i kada nema vidljivih znakova.
 • Tip HPV koji dovodi do pojave genitalnih bradavica se obično razlikuje od tipova koji se manifestuju kao bradavice na ostalim delovima tela, kao na primer na rukama. Bradavice se ne dobijaju ako neko dotakne bradavicu rukom ili stopalom.
 • Bradavice na ostalim delovima tela, kao što su ruke, su posledica nekog drugog tipa virusa HPV.
 • Bradavice se vrlo retko javljaju u ustima, pa zbog toga neki lekari smatraju da se ne prenose oralnim seksom, već ćešće genitalnim kontaktom.

Ponekad je vrlo teško videti kondilome. Takođe je ponekad teško napraviti razliku između bradavica i normalnih bubuljica u genitalnoj regiji. Ukoliko neko misli da je bio izložen polnim bradavicama trebalo bi da poseti lekara. Doktor će proveriti detaljnije i možda će koristiti mikroskop za identifikovanje manjih bradavica.

Biopsija nije neophodna za postavljanje dijagnoze genitalnih bradavica. Ona se vrši samo ukoliko su oni neobičnog oblika i bezbojni.

 • Pošto ne postoji terapija za HPV, postoji nekoliko metoda koji se primenjuju za uklanjanje genitalnih bradavica.
 • Cilj svake metode je uklanjanje vidljivih genitalnih bradavica da bi se sanirali neprijatni simptomi. Ne postoji univerzalni tretman koji je dobar za sve slučajeve.
 • Uklanjanje bradavica smanjuje rizik od prenošenja na partnera koji možda nikada nije bio izlozen bradavicama HPV virusa koji ih izaziva.
 • Pri izboru tretmana koji će se primeniti, lekar uzima u obzir veličinu, lokaciju i broj bradavica, promene do kojih su one dovele, izbor pacijenta, cenu tretmana, pogodnosti, negativne efekte i iskustvo sa tretmanima.
 • Neki tretmani se vrše u lekarskim ordinacijama; neki lekari prepisuju kreme koje se aplikuju kod kuće nekoliko nedelja.
Tretmani koji se vrše u lekarskoj ordinaciji mogu biti
 • Krioterapija (zamrzavanje bradavica tečnim azotom). To je relativno jeftim tretman, ali ga mora vrsiti iskusan lekar ili medicinske sestre.
 • Terapija laserom (primena jake svetlosti da bi ih spržila). Ovaj metod se koristi kada su gentalne bradavice brojne ili velike, posebno za one koje nisu reagovale na druge tretmane.

Menopauza

Generalno shvatanje je da ste ušli u menopauzu ukoliko nemate menstruaciju godinu dana. Menopauza je ustvari datum Vaše poslednje menstruacije, pa je samo Vi možete notirati.

Ukoliko su Vaši ismptomi kao što su vrući talasi, noćno znojenje i suvoća vagine adekvatno kontrolisani hormonskom terapijom – HRT, onda je doza adekvatna.

Simptomi kao što je napetost u dojkama, zadržavanje tečnosti i promene raspoloženja signaliziraju da su doze visoke i da bi Vaš doktor trebalo da Vam koriguje dozu terapije. Za mlađe žene je tipično potrebna veća doza terapije da bi se kontrolisali simptomi. Ponekad je neophodno uraditi hormonske analize iz krvi da bi se pravilno dozirala terapija.

Koliko je poznato do sada, nije urađena nijedna studija koja bi pokazala da li su dva pristupa u suprotnosti u odnosu jedan na drugi. Ukoliko nameravate da ostanete na HRT terapiji i da koristite fitoestrogene, konsultujte svog lekara u pogledu odredjivanja adekvatne doze za HRT.

Doza za izoflavona varira enormno aproksimativno od 30mg do 160mg dnevno. Iskustvo pokazuje da je 100mg izoflavona dnevno (fitoestrogena koji se nalaze u soji) dovoljno da bi se kontrolisali izraženi vrući talasi. Istrazivanja pokazuju da je efikasnije konzumiranje nekoliko puta u toku dana u manjim dozama nego u jednoj dozi odjednom.

Kao okvirna informacija je da čaša sojinog mleka od 250ml sadrži 20mg izoflavona, 12mg u sojinom jogurtu ili dezertu, 25mg u tofu siru na 100g sira, a 8mg u granulama.

HRT pomaže u zaštiti koštanog tkiva na kraće staze, smatra se da terapija povećava koštanu masu za oko 3% dok je uzimate. Ipak, Vaše koštano tkivo će se tek za pet godina vratiti na status kakav je bio pre početka uzimanja terapije.

Iako se smatra da HRT štiti od nastanka srčanih oboljenja, novija istraživanja pokazuju da to nije slučaj i da ova terapija zapravo povećava rizik za nastanak oboljenja i srčanog udara.

Uključivanje fitoestrogena, prirodnih substanci nalik estrogenu,  u Vašu svakodnevnu ishranu se pokazalo kao zaštita za kostano tkivo i srce, a takođe i u sprečavanju gubitka pamcenja. Samim tim ne uzimanjem HRT niste izloženi velikom riziku.

Neke osobe imaju bolju resorpciju nego neke druge, ali postoji i način da se resorpcija poboljša. I alkohol i pušenje umanjuju resorpciju fitoestrogena, a takođe je brojnim studijama pokazano da uzimanje antibiotika remeti resorpciju i u periodu od nekoliko meseci.

Smanjenje konzumiranja alkohola na minimalne doze, smanjivanje pušenja na minimum, ili prekidanje i uzimanje suplemenata probiotika, naročito posle uzimanja antibiotika, značajno povećava resorpciju.

Iako je u teoriji moguće predoziranje, ukoliko ostanete u opsegu doza fitoestrogena koje su klinički testirane ne bi trebalo da se pojave sporedni propratni efekti.

Kontracepcija

Ne. Kondomi ponekad puknu, ali je to malo verovatno ako ih koristite pažljivo i ako ih ne zakačite noktima ili nakitom. Od skora je postalo jasno da mnoge žene/devojke pitaju za pilulu koja se koristi nakon odnosa i koje kažu da im je pukao kondom – zato što ne žele da priznaju da ga nisu ni koristile. Na taj način se stekla pogrešna slika da kondomi pucaju. Čak i ukoliko jedan od hiljadu kondoma pukne, to je još uvek bolje nego da se oni uopšte ne koriste.

To je opasan mit koji je odgovran za mnoge neželjene trudnoće. Možete ostati trudni iako prvi put imate odnose, to se dešava mnogim mladim devojkama. Ponekad se možete izvući sa time jer šansa da ostanete trudni u jednom seksualnom aktu je 1 naprema 20. Svakako to nije vredno rizika. Ukoliko stupate u odnose koristite neki proveren metod kontracepcije.

Nije zapravo. “Vađenje” ili prekinuti odnos, kao što je poznato nije dobar način da se izbegne trudnoća – delimično zbog toga jer kod muškaraca sperma počinje da izlazi pre nego što dođe do orgazma.

Zaista to nije preporučljivo, posebno ukoliko niste sigurni kako to radite. Istina je da su žene fertilne – najplodnije u sredini ciklusa . To je od 12 do 14 dana do početka naredne menstruacije. Žene su najmanje fertilne neposredno pred menstruaciju, u toku menstruacije i nakon menstruacije. Ipak, još uvek je moguće ostati u drugom stanju, jer Vaš ciklus može i da se promeni. Suštinski, to je kocka.

Bojim se da ona nije u pravu. Rizik od uzimanja pilula nije tako veliki, on je veći kod žena koje su starije. U starosnoj grupi između 16 i 30 godina, opasnost od ozbiljnih sporednih efekata je vrlo nizak – ukoliko niste pušač ili ukoliko niste izloženi nekim drugim faktorima rizika kao što je tromboza, ili porodična istorija članova porodice koji su kao mladi imali srčane napade ili moždani udar. O ovim stvarima će Vas pitati Vaš doktor kada od njega budete prvi put zatražili da Vam prepiše kontraceptivnu terapiju. Takođe će proveriti Vaš pritisak – jer povišen pritisak može povećati rizik od komplikacija vezanih za korišćenje pilula.

Ne, to je izmišljotina. Mnoge žene postaju više zainteresovane za sex jer su sigurne da je pilula odlična zaštita od neželjene trudnoće. Vrlo mali broj žena je tvrdio da pilula utiče na smanjenje libida. Ukoliko je to kod Vas slučaj, možete izabrati neku od 23 preostalih marki koje su na tržištu.

Ovo je 11 metoda kontracepcije koji su u širokoj upotrebi

 1. Pilula
 2. Mini pilula
 3. Implanti (Evra)
 4. IUD- spirala
 5. IUS – Mirena
 6. Injekcija
 7. Kondom
 8. Dijafragma
 9. Vazektomija – sterilizacija muškog partnera
 10. Sterilizacija – sterilčizacija tuba kod žena
 11. Planiranje porodice – ukoliko se vrši u dogovoru sa kvalifikovanim medicinskim osobljem

Svaki od ovih 11 metoda nosi vrlo nizak procenat rizika – ni jedan nije 100% siguran. Ali svaki od ovih metoda je mnogo bolji nego da ne koristite ništa i da se nadate najboljem.

Spermicidne kreme, pene, pesari i sunđeri se ne smatraju dovoljno efikasnim.

Samo neki parovi dolaze na kliniku sa ovim pitanjem, ali ne postoji najbolji način za planiranje porodice. Bitno je šta je za Vas najbolje i šta po Vama funkcioniše. Različite stvari različitim osobama drugačije odgovaraju. Ukoliko je to od neke pomoći u Britaniji je najpopularnija pilula i muški kondom. Vazektomija ili sterilizacija kod žena su popularni kod osoba koje ne žele više dece.

Verovatno je će nova sredstva kontracepcije, kao što je vaginalni prsten, vrlo uskoro postati dostupna. Ipak, “muška” pilula se neće pojaviti na tržištu u još narednih nekoliko godina.

PCT

Postkoitalni test se vrsi u okviru ispitivanja zašto ne možete da ostanete trudni i:

 • Imate ovulaciju, Vaše tube nisu blokirane i nalaz spermograma Vašeg partnera / supruga je normalan
 • Imunološki problemi, kao što su antispermalna antitela, koji mogu biti uzrok steriliteta
 • Vaš partner ne želi da se testira

PCT test se mopra vršiti u okviru 1-2 dana od ovulacije. Morate se držati uputstva koje ste dobili od Vašeg doktora u vezi praćenja bazalne temperature, cervikalne sluzi i nivoa hormona LH u Vašem urinu. Ukoliko Vaš test pokaže da je vreme ovulacije, pozovite doktora i zakažite test za sledeći dan.

Morate imati odnose jedan sat pre doloaska u lekarsku ordinaciju. Nemojte koristiti lubrikante u toku odnosa. Nemojte ispirati vaginu nakon odnosa, ali se možete istuširati. Porazgovarajte sa Vašim doktorom u vezi svega što Vam nije jasno u vezi testa, rizika, kako se vrši test i šta znače dobijeni rezultati.

PCT test se vrši u lekarskoj ordinaciji. Vrlo je slično pregledu koji se vrši kod uzimanju testa za Papanikolau nalaz.

Ginekološki pregledi pri kojima se uzima uzorak cervikalne sluzi ne nose sa sobom nikakav rizik.

PCT test je test kojim se proverava da li su spermatozoidi prisutni i da li su normalno pokretni nakon odnosa. Rezultate ćete znati neposredno nakon testa.

Normalni:

 • Normalan broj spermatozoida je prisutan u uzorku
 • Spermatozidi se kreću progresivno u cervikalnom sekretu
 • Cervikalna sluz je staklasta i elastična (razvlači se do 5cm)
 • Cervikalna sluz kreira structure nalik kristalima kada se suši

Abnormalni

 • Cervikalna sluz se ne razvlači se do 5cm
 • Cervikalna sluz ne kreira kristale kada se suši
 • U uzorku nema spermatozida ili je prisutan veliki broj mrtvih ćelija
 • Spermatozidi su slepljeni i ne kreću se normalno
 • Slepljeni ili mrtvi spermatozoidi u uzorku znače da cervikalna sluz sadrži faktore koji negativno utiču na spermatozoide ili da Vaš partner ima antispermatozoidna antitela – imunološki sterilitet.
 • Mnogi parovi imaju problem sa odnosima “na zahtev”, posebno kada treba da se uradi pregled nakon odnosa.